Kierrätyskonseptin lanseeraus la 5.9.2015

Lanseeraamme Lahden torilla Ympäristökylä-tapahtuman yhteydessä kierrätyskonseptin, jota olemme yhteistyössä kierrätyskeskus Patinan ja alueen muiden toimijoiden kanssa rakentaneet. Tervetuloa tutustumaan lauantaina 5.9.2015 klo 10-15!

Kierrätyskeskus Patinassa kuvattu video kertoo konseptista käytännössä.

VTT:n Aarre-hanke käynnistyy!

Olemme mukana VTT:n Aarre-hankkeessa, joka tähtää nopeiden kokeilujen kautta kiertotalouden edistämiseen. Pääpaino hankkeessa on uudet kuluttajalähtöiset liiketoimintamallit.

Odotamme innolla hankkeen alkamista, sillä vain kokeiluilla, rohkeilla visioilla ja yritysten välisellä yhteistyöllä saadaan systeemistä muutosta aikaan.

Lisätietoja hankkeesta VTT:n tiedotteesta.

Lehdistötiedote: Kierrätyskeskuksiin rakennetaan uutta toimintamallia

Kaikki kiertoon kunnosta riippumatta – myytävät esille verkkopalveluun 

Lahtelainen Patina on tulevaisuudessa täyden palvelun kierrätyskeskus

Lahdessa toimivasta kierrätyskeskus Patinasta halutaan rakentaa yhden luukun kierrätyskeskus, jossa kuluttaja voi nykyistä helpommin hankkia käytettyä tavaraa ja hankkiutua eroon tarpeettomasta tavarasta. Visiona on täyden palvelun kierrätyskeskus, joka ottaa vastaan kaiken kuluttajalle tarpeettoman tavaran kunnosta riippumatta ja laittaa käyttöön kelpaavan tavaran juohevasti myyntiin valtakunnalliseen verkkopalveluun. 

– Kuluttajille halutaan tarjota vaivatonta, täyden palvelun kierrätystä. Nykyisin ihmisten on helppo hankkia uutta tavaraa, mutta vanhasta tavarasta eroon pääseminen ja käytetyn tavaran hankkiminen vaativat melkoista vaivannäköä, kierrätyskeskushanketta vetävä Harri Välimäki Kierrätysverkko Oy:stä sanoo.

Tulevaisuudessa kuluttajan ei tarvitse miettiä, mikä tavara kelpaa kierrätyskeskukseen ja mikä ei, koska kierrätyskeskukseen kelpaa kaikki. Keskus sitten huolehtii vastaanottamansa tavarat joko myyntiin tai materiaalihyödynnykseen. Kun uusi malli on valmis, kaikki kierrätyskeskukset on verkotettu keskenään ja myytävien tavaroiden kuvia voi selata helposti verkkopalvelussa vaikka kesämökkilaiturilla. Kun mieleinen tavara löytyy vaikka toiselta puolelta Suomea, kuluttaja voi ostaa sen etäkaupalla.

Uuden ajan kierrätyskeskuksen suunnittelua rahoittavat ympäristöministeriö sekä Lahden kaupunki, Kierrätysverkko Oy, Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy, Lassila & Tikanoja Oyj sekä Työhönvalmennus Valma Oy.

Ei tavaroiden hautausmaita

Harri Välimäki korostaa, että aivan lähitulevaisuudessa täyden palvelun kierrätyskeskus ei toteudu. Tällä hetkellä palapelin paloja testataan ja toimivimpia sovelluksia kehitetään eteenpäin. Myös lisärahoitusta tarvitaan, jotta uudistus saadaan toteutettua valtakunnallisella tasolla.

Uuden toimintamallin avulla saadaan kootuksi tärkeää tietoa tavaroiden kiertonopeudesta ja hintatasosta. Tavaran vaihtuvuus turvataan pitämällä tuotetta myynnissä vain ennalta määrätty aika, ja myyntiajan pidentyessä hinta laskee. Jos joillakin tavaroilla ei ole kysyntää, ne voidaan jo prosessin alussa ohjata suoraan materiaalihyödynnykseen.

– Parhaimmillaan toimintamalli moninkertaistaa kierrätyskeskusten asiakaskunnan ja estää keskuksia muuttumasta tavaroiden hautausmaiksi. Samalla se myös raikastaa kierrätyskeskusten imagoa. Lisäksi mallilla on työllisyysvaikutuksia, koska sen avulla pystytään lisäämään työpaikkoja ja luomaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia pk-sektorille, Harri Välimäki arvioi.

Lisätietoja:
Harri Välimäki, Kierrätysverkko Oy, puh. 0400 974 720
Pekka Kotiaho, Työhönvalmennus Valma Oy, puh. 044 708 1450